"Mitään muuta seuraa ei tueta tällaisella intohimolla kuin Jokereita"
Jokerit Podcastin vieraana on urheilutoimenjohtaja Olli-Pekka Yrjänheikki. Hän on hämmästellyt Jokerit-ilmiötä kuluneella kaudella ja nyt hän saa vastata kysymyksiin Jokerien pelitavasta: mikä osa Jokerit-brändin suosiosta pohjaa Jokerien pelitapaan?
”Millään muulla seuralla ei Suomessa ole tuollaista intohimoa ja tunnetta, jolla ihmiset ovat mukana tukemassa Jokereita!”
Näin sanoo uudessa Jokerit-Podcastissa Jokerien urheilutoimenjohtaja Olli-Pekka Yrjänheikki.
”Olen unelma-ammatissa, kun saan työskennellä minulle niin tärkeässä seurassa.”
Hän on käynyt jo 1980-luvulla Jokerien otteluissa, ja työskennellyt nyt seurassa 12 vuoden ajan. Edustusjoukkueen ja vanhimpien junioriluokkien urheilutoimenjohtajaksi hänet palkattiin vuosi sitten.
Juuri Yrjänheikki on oikea ihminen vastaamaan siihen kysymykseen, mikä osa Jokerien vahvaa ja suosittua brändiä on Jokerien pelitapa?
”Jokerithan on aina ollut juonikasta, ovelaa, kiekollisesti rohkeaa peliä”, Yrjänheikki vastaa ja kertoo, kuinka tämä ajatus on pohjalla vuosikymmenestä toiseen toki pelin kehittyminen huomioiden.
”Halutaan ehdottomasti pelata sitä vanhaa nerokasta kiekollista peliä – nykymaailman kontekstissa.”
Mikä on sitten muuttunut? Nykykiekko vaatii nopeita, luisteluvoimaisia ja aktiivisia pelaajia, joiden asenteen voi kiteyttää sanaan ”ennakkoluuloton”. Se vaatii rohkeutta ja siihen nyky-Jokereissa kannustetaan.
Jokerien uuden alun, viime kesänä julkisuuteen tulleen Mikko Saarnin kokoaman omistajaryhmän avainlauseet Jokerien toiminnan avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä heijastuvat Yrjänheikin mielestä joukkueen pelitapaankin: Jokerit ei kaukalossa vain odota, että asioita tapahtuu, vaan ottaa pelilliset aloitteet rohkeasti haltuun.
”Me ei pelätä epäonnistua, me todellakin halutaan onnistua. Me ollaan rohkeita.”
Mitä se käytännössä tarkoittaa? Sitä, että esimerkiksi Jesse Liuksiala on uskaltanut jo pari kertaa yrittää läpiajossa laukaista kiekon maalin omien jalkojensa välistä – ja kerran onnistunutkin. Laajemmin sitä, että kun tietyt asiat kuten pelaajien väliset etäisyyden kaukalossa ovat kunnossa, pelaajilla on lupa ja jopa velvollisuus improvisoida.
Miten tähän käytännössä päästään? Oikealla, vaativalla treenaamisella.
”Pyritään siihen, että harjoituksissa tempo, kamppailuvaste ja vaatimustaso olisi jopa korkeampi kuin peleissä.”
Ja koska Jokerit on muutakin kuin edustusjoukkue, sen pelitapaa iskostetaan jo juniorijoukkueisiin. Tätä on tehty jo muutaman vuoden ajan, ja työ on jatkunut nyt myös uuden tulemisen myötä. Ja se myös jatkuu ja Yrjänheikin mukaan tuottaa jatkossa yhä yhtenäisemmän Jokerit-pelitavan eri ikäkausijoukkueiden ja edustusjoukkueen välille.
”Uskon, että parin kolmen vuoden kuluttua on vielä helpompi pompata U18-joukkueesta U-20-joukkueeseen ja siitä edustusjoukkueeseen.”
Urheilutoimenjohtajana Yrjänheikki vastaa myös joukkueen rakentamisesta. Hänelle on tietysti ensiarvoisen tärkeää tietää mahdollisimman aikaisin, millä sarjatasolla Jokerien edustusjoukkue pelaa kaudella 2025–2026 – Mestiksessä vai mahdollisesti SM-liigassa. Eri sarjatasoille kootaan joukkueet keskenään erilaisella aikataululla.
”Liiga-joukkueita aletaan kasata jo edellisen vuoden elo-syyskuussa”, hän sanoo.
”Ensi vuoden Mestis-joukkueeseen ensimmäisen sopimukset tehtiin joulukuussa.”
Jokerit Podcastin toimittaa Pasi Kostiainen.